SÖDRA BÄCK

Möjligheternas gård på Öland för en familj, släkten,

vännerna eller företaget. Boende från 1 till 20 personer.


Samtliga kök och badrum totalrenoverades 2011, till modern standard. Övrigt varsamt restaurerat.  Se mer om våra fyra hus under "Boende".

Bad

Badmöjligheter finns 7-10 minuters bilväg från gården, tex Bjärby som brukar kallas Lilla Böda Sand. Där är väldigt långgrunt och fin sandstrand med sanddynor.


Ett annat trevligt badställe en kort bilresa från gården är Bläsinge, som också har fina sanddynor. Där finns en liten hamn med fiskeförsäljning.


Vill man bada på västra sidan så finns det många badplatser runt Färjestaden.


Att göra på gården

Den kringbyggda gården med gräs inbjuder till lek och umgänge för alla åldrar. Porten går att stänga så inga barn kan ta sig ut på vägen.

 

Omgivningen i Södra Bäck

På lagom gångavstånd i byn finns det hästar, får, kor, katter och gäss och andra djur att titta på. I Norra Bäck några hundra meter från gården brukar det vara loppis.

Det är en mycket tyst och lugn omgivning, nära till både Färjestaden 13 km, Kalmar 20 km och Borgholm 28 km.Promenader/löpning/träning/cykling

Runt Södra Bäck finns det möjligheter att gå promenader eller löparrundor tex 3, 6, 10 och 12 km både på asfalt och grusvägar.

I Färjestaden finns det Malkars Gym. Vi har några cyklar som man kan få låna och cykla en runda eller  följa Ölandsleden som är en cykelled genom hela Öland.Gårdsförsäljning, Gårdsbutik, Fiskaffär, 

Chokladtillverkning och Kroppkakor

I Norra Bäck odlar man ekologiska grönsaker, jordgubbar och ägg, både från hönor och ankor. Man handlar och betalar direkt vid vägkanten.

Det finns en gårdsbutik i Runsten några kilometer bort där man kan handla nyslaktat lammkött. I Bläsinge Hamn finns det en fiskeaffär, där man kan köpa flera sorters färsk fisk. Det finns också en fiskaffär i Färjestaden. Inte så långt ligger en lokal chokladfabrik. Vägvisning från Storgatan i Färjestaden.


Ca 100 meter söder om ICA Almers så kan man köpa goda kokta kroppkakor, man kan äta där eller för avhämtning. Tips är att vänta en dag med att äta kroppkakorna, dela kroppkakorna på mitten, steka dessa i smör och servera med grädde, lingonsylt och smält smör. En skiva Grönhögsbröd smakar gott till.Affärer

Närmast är ICA Almers som är en bra mindre ICA affär. Ska du storhandla eller behöver Apotek eller Systembolaget så handlar du på ICA Kvantum i Köpstaden, som ligger iFärjestaden ca 13 km från gården. Det finns även Konsum på Storgatan i Färjestaden, bagerier och andra affärerRestauranger, Bageri, Fik och Glass

Det finns många trevliga restauranger både på Öland och i Kalmar. Vi har inte provat alla själva men gillar man fisk så kan vi rekommendera Kårehamns fiskrestaurang, det tar bara en ca 25 minuter att köra dit. Det finns ett mycket trevligt bageri som heter Mormors bageri i Stora Rör. De har fantastiskt goda kanel och kardemummabullar, som ska avnjutas ljumna.  Det finns flera fik och restauranger på Öland tex Halltorps Gästgiveri, Lammet och Grisen, Skansen och en bra hamnkrog i Färjestaden.  I Kalmar finns ett stort utbud av restauranger.  Här finns tex glasstället Ben And Jerrys. Missa inte den Italienska restaurangen Ernesto, som erbjuder bla  vedungsbakad pizza och en mycket god lasagne.Stora grupper med vänner, släkt eller företag

Det har varit många stora släktträffar, olika vänskapsgäng och företagsevent

Vi har samarbete med några olika cateringföretag, underhållare av olika slag och kan hjälpa till med logostik, om så önskas.Om Öland och Kalmar

Öland erbjuder en mängd olika servärdigheter och aktiviteter.

Det finns en bra hemsida som heter oland.se där ni kan läsa mer om Öland.

Trevliga utflykter är bla Solliden, slottsruinen, fyren Långe Jan, Alvaret mm.

Det finns också en hemsida om Kalmar, www.kalmar.se under turism för att få en känsla av Kalmars utbud.
Villkor, regler och betalningBytesdagar

Vi har bytesdagar på söndagar. Ankomst till gården är ej före kl.15.00 om inget annat skriftligt är avtalat. Avresa från gården är enligt avtal men besiktning och genomgång av slutstädning är mellan kl.10.00 -11.30 beroende på vilket hus och hur många hus ni har hyrt. Ni tar själva hand om flaskor, papper/kartonger etc. som ska slängas.Bokning

När ni bokar ett eller flera hus så skriver vi alltid ett avtal, ni vet att ni är välkomna på ett avtalat datum och vi vet att ni kommer.

Avtalet sänder vi så fort ni bokat för påskrift som ligger som en grund för hela bokningen.


Regler

Vi har några enkla regler på gården där vi utgår från sunt förnuft som gör att alla ska trivas och ha en bra tid på gården.


Betalning

Betalning sker antingen på gården vid ankomst och ibland kan det bli aktuellt med en anmälningsavgift som ni betalar vid bokningen och sen resterande vid ankomst.


Besiktning

Besiktning vid ankomst och besiktning vid avresa för allas skull. Huset/ husen ska vara i samma skick som när ni ankom och är det några saker som gått sönder är ni ersättningsskyldiga.


Om något händer

Det bästa är att ni så snabbt ni kan berättar det för oss så vi kan fixa det eventuella problemet eller köpa något nytt, tvätta sängkläder eller vad det kan vara så fort som möjligt för både er och vår skull men också andra gäster som kommer efter er.


Slutstädning

Vi har tagit fram en enklare tips och checklista kring slutstädning så alla vet vad som är gjort innan ni ankommer och hur vi vill att ni gör så nästa gäst också får det bra på gården.


Köpa sig fri från slutstädning

Vi gör ibland slutstädning åt er om ni själva tar hand om grovsopor. Detta är viktigt att vi kommer överens om vid bokningen och önskar ni köpa det på plats under er tid ni är på gården så får vi se om det är möjligt att lösa, vi lovar inte men försöker lösa det om vi kan.